July 20, 2010

Karan Tatap Marak

Sabtu lepas, saya berkesempatan menghadiri taklimat stesen janakuasa arang batu yang dianjurkan oleh SESB. Stesen ini akan dibuat di Lahad Datu, sebagai penyelesaian kepada bekalan elektrik di Sabah yang tidak konsisten. Inilah satu-satunya jalan terbaik.

Itu kata mereka.


Ketika menghadiri taklimat ini, terlalu banyak istilah teknikal yang dikeluarkan oleh mereka. Contohnya, SAIDI. Sebagai seseorang yang tiada kepakaran dalam bidang sains dan yang berkaitan, saya berteka-teki apakah sebenarnya maksud istilah-istilah itu. Ah, mereka cuma mahu membingungkan orang seperti saya.

Sesi Q & A paling saya nantikan.

Soalan dari wakil WWF, seperti nama company yang terlibat, tidak dapat dijawab dan didedahkan oleh panel. Jawapan mereka, "Commercial consideration".

Perubahan tempat stesen dari Silam ke Seguntor dan kini, Sinakut di Lahad Datu agak mencurigakan. Bila ditanya, hanya proses penuh telah dilaksanakan di Sinakut.

Wakil MNS atau Malaysia Nature Society pula tidak puas hati dengan respon panel bahawa mereka tidak akan menggunakan clean coal technology tapi akan memenuhi standard DOE. Pelik bukan?

Konklusinya, taklimat ini bagus, ada informasi yang tidak dapat kita lihat sepenuhnya di mana-mana media. Tapi sayangnya, soalan-soalan yang diajukan tidak dapat dijawab dengan baik oleh panel. Ini menimbulkan rasa was-was, adakah mereka benar-benar boleh memberi jaminan kepada rakyat Sabah?

p.s Adakah "Karan Tatap Marak" yang menjadi motto mereka hanya sekadar motto?

4 comments:

bangunberdiri said...

janji hanya tinggal janji, projek tetap dibuat untuk kaya kan kroni kahkahkah

i'm_siCK_n_tiReD said...

"karan tatap marak" sama mcm bhs sarawak je.. mksdnya current tetap terbazir.. sama ke? Hehe..

squesha said...

sidd,
rasanya nda sama..

karan tatap marak = elektrik tetap bernyala (ON)

reverie said...

Hmm bidang ilmu banyak dijargonkan untuk tidak memahamkan orang-orang kebanyakan. Semua ni menyusahkan kita, mungkin sebab mereka memang tak mau kita faham pun.